Zaancorridor station Castricum

2013 - 2014

Castricum “het dorp aan de duinen”. Station Castricum kan de schakel worden tussen Metropoolregio Amsterdam en de duinen.

Doel
Transit Orientated Development (TOD) is een uit Amerika overgewaaide visie op de ontwikkeling van knooppunten. BNA onderzoek coördineerde met de Provincie Noord-Holland, NS, Vereniging Deltametropool, TU Delft en betrokken gemeenten een ontwerpstudie naar de toepassing van TOD op vijf stations aan de Zaancorridor. Hoe kunnen de stations op korte en (middel)lange termijn openbaar vervoer en ruimtelijke ontwikkeling combineren?

Benjamin Robichon (Knevel Architecten), lichtkunstenaar Paul Baartmans, verkeerskundige Floris Visser (Groen Licht Verkeersadviezen) en landschapsarchitect Maike van Stiphout (DS) vormden samen het team Lighten-up! Zij kozen voor station Castricum en haar omgeving omdat Castricum in de Metropoolregio Amsterdam voor de treinreiziger de poort naar de Kennemerduinen is. Deze unieke positie wordt in de huidige ontwikkeling van de stationslocatie onderbenut.

 

Ontwerp
De positie van het station maakt het mogelijk om een variant op TOD te ontwikkelen, namelijk LOD (Landscape Orientated Development). Een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van de zone tussen duinen en station is de koppeling van ondernemen en recreëren met biodiversiteit. Het duingebied biedt natuurinclusieve activiteiten als natuurkamperen, natuurzwemmen en natuurbegraven. Dit is de landschappelijke vorm van knooppuntontwikkeling. Stenen en wegen maken plaats voor gras en duinzand. De metropolitane treinreiziger stapt direct uit in het landschap.

Details
De ontwikkeling van het stationsgebied wordt aangevuld met een marketingcampagne voor zowel dorp als duinen, dit zal nieuwe bezoekers trekken. Auto’s worden om het dorp heengeleid, waardoor het doorgaande autoverkeer uit het stationsgebied wordt geweerd. Tussen het dorp en andere duindorpen wordt de oude tramverbinding hersteld. Deze  “duintram” maakt van Castricum de echte poort naar de duinen vanuit de Metropolitane Regio.

BNA onderzoek publiceerde de vijftien ontwerpen voor TOD aan de Zaancorridor in het boek Onder weg!, te bestellen op bna.nl

Dit type stationsligging is ontdekt door deze opdracht en wordt nu ontwikkeld onder de titel Buitenpoorten (zie Pilot Buitenpoorten).

Gerelateerde projecten:

items