Het Eemklooster in Amersfoort, volledig genaamd ‘Onze Lieve Vrouwe ter Eem’, werd gebouwd in 1930 en diende tot 1988 als klooster, met een meisjesinternaat en een opleiding voor onderwijzers. Het is ontworpen door A.J. Kropholler en is een rijksmonument. Tegenwoordig is het volledig in gebruik, met kinderdagverblijven, kantoorruimtes en ruimtes voor culturele programmering. In de nabije toekomst zal het zich verder ontwikkelen tot een microstad, met kantoorruimtes, appartementen en culturele voorzieningen in de kern en vijf appartementengebouwen rondom het monument.
Het landschap van het Eemklooster zal worden teruggebracht naar een natuurlijke staat om de biodiversiteit te vergroten en de natuurbeleving voor de bewoners van de microstad te verbeteren. De auto- en fietsparkeerplaatsen worden verborgen in het landschap. De sfeer zal ruiger en natuurlijker worden, met veel aandacht voor de behoeften van de niet-menselijke bewoners in dit gebied.
De landschaps- en stedenbouwkundige strategie bestaat uit vijf ringen van interventie en interactie: de positie op de Utrechtse Heuvelrug (1), het landschap van het Eemklooster (2), het landschap met de nieuwe gebouwen (3), de openbare ruimte rond het Eemklooster (4), en de publiek-private gevels (5).
Het voorlopige ontwikkelingsplan voor het landschap richt zich op de uitwerking van ringen 3, 4 en 5 in een landschappelijk/stedenbouwkundig ontwerp en de materialisatie daarvan. Voor ring 2, het landschap dat eigendom is van het Eemklooster, is een beheervisie opgesteld. Dit plan beschrijft de beheerdoelstellingen om het landschap door de tijd heen te ontwikkelen naar een natuurlijker ontwerp. Met dit beheerplan kunnen de hoveniers morgen al aan de slag.
DS is responsible for the landscape design. The plan for the urban and landscape redevelopment is made by Urban frameworks, in collaboration with DS landscape architects.