‘The Butterfly Effect’ – een ultralicht web over de weg

2021 -

In het kader van de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ ontwikkelde het multidisciplinaire team van VenhoevenCS, DS landschapsarchitecten en Studio Solarix een verrassendvoorstel waarin het opwekken van schone energie op een ingenieuze en mooie manier wordt gecombineerd met het herstellen van verbindingen in de natuur en het beperken van geluidshinder. Het ontwerp voor een ultralicht web over de snelweg is niet alleen ontworpen voor de challenge-locatie aan de A67 ter hoogte van de Strabrechtse heide, maar is wereldwijd toepasbaar boven infrastructuur.Dit voorstel versterkt lokale ecosystemen op kleine schaal en heeft tegelijkertijd impact op een grootschalige aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: het Butterfly Effect!

 ‘Het nadenken over duurzame energieopwekking in het landschap vraagt volgens ons om een nieuwe kijk op de wereld. We kijken niet alleen naar economische welvaart, maar naar een bredevorm van welvaart, waarin ook natuurlijke, menselijke, infrastructurele en sociale rijkdom meetellen.‘ – Cecilia Gross – VenhoevenCS architecture+urbanism

 

Insecten als vertrekpunt voor het ontwerp

VenhoevenCS, DS en Studio Solarix hebben hun gezamenlijke expertise, gedrevenheid en creativiteit ingezet om een hoopvol toekomstperspectief te verbeelden. Volgens hen is het voor de aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverliesbelangrijk om natuurinclusief te ontwerpen.Zij kozen de insecten als vertrekpunt voor hun ontwerp, want ‘alle kleine bee(s)tjes tellen mee’.

Deze kleine beestjes vormen een essentiële schakel in de natuur: 85% van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten. Door ter hoogte van de boomtoppen een overspanning over de snelweg te bouwen waarover kleine beestjes veilig oversteken, kunnen belangrijke verbindingen in de natuur worden hersteld.

Een snelweg vormt een enorme barrière in insectenbiotopen, de insecten overleven de werverlingen niet. Vlinders en andere kleine beestjes durvenbijvoorbeeld de snelweg pas over te steken als er een file staat.’ – Maike van Stiphout – DS landschapsarchitecten

 

‘Door deelname aan deze design challenge en de creatieve samenwerking is het belang van het behoud van biodiversiteit voor mij  duidelijker geworden. Waar wij als bedrijf vooral bezig waren met duurzaamheid, esthetiek en circulariteit is daar nu biodiversiteit bij gekomen.’ – Reinier Bosch – Studio Solarix

Dubbel ruimtegebruik boven de weg

Het ‘web over de weg’ biedt tegelijkertijd een enorm oppervlak voor het opwekken van schone energie.

De lichte overspanning met honingraatstructuur kan worden gevuld met materialen die zonne-energie opwekken. Het ragfijne web is modulair ontworpen om te kunnen groeien en evolueren met technische innovaties. Door de ruimte boven de weg op deze manier dubbel te gebruiken, gaat er minder landschap verloren aan het inrichten van vol zonnepanelen en daardoor biodiversiteitverlies.

Bomen als geluidsbuffer

De overspanning zorgt ervoor dat stikstof en fijnstof dichter bij de weg in de bodem terecht komen. Hierdoor verrijkt de grond langs de weg en kunnen hier bomen groeien. Een forse bosstrook vermindert het geluid in het achterliggende natuurgebied.

items