ISLA

2007 - 2010

Om nieuwbouw en landschap met elkaar te kunnen verweven en hierdoor natuurinclusieve omgevingen te creëren, maakt DS gebruik van ISLA. Wat houdt dat in?

Doel
ISLA staat voor Integrated Strategic Landscape Analysis. Deze vorm van analyse is een belangrijke tool in ons dagelijks werk als landschapsarchitecten. Met behulp van ISLA kunnen we ecologie, archeologie, watermanagement en de vraag van de opdrachtgever verweven tot een sterk en samenhangend landschap.

Ontwerp
De analyse bestaat uit twee fasen. De eerste fase begint met een analyse waarbij alle beschikbare informatie over het landschap in en rondom het projectgebied, wordt opgenomen in kaarten. Deze kaarten worden in drie families gegroepeerd; geografie, cultuur en ecologie. Deze families zijn weer onderverdeeld in verschillende subgroepen.

De kaarten worden ingevoerd in een grafisch programma, dat ons in staat stelt om verschillende kaarten tegelijkertijd naast en over elkaar te leggen zodat we een gedetailleerde en cartografische analyse kunnen maken. Deze analyse is zowel een onderzoeksmethode voor onszelf, als een interactief communicatiemiddel naar de opdrachtgever en andere betrokkenen. De conclusies worden vervolgens vastgelegd in circa drie kanskaarten.

De tweede fase is het toepassen van de methode in de gebiedsontwikkeling en planvorming daarvan. De kanskaarten uit de eerste fase leggen het grotere landschapsverhaal vast, waarbinnen de ontwikkeling van het projectgebied zich gaat verhouden. Door een verhaal op te bouwen dat bestaat uit meerdere lagen, komen er verschillende scenario’s voor ontwikkeling naar boven. Deze scenario’s vormen de basis voor toekomstige wensen en behoeften die uitstijgen boven het PVE (Programma van Eisen).

Details
DS is van mening dat iedere ontwikkeling moet worden gezien als bouwen aan en versterken van het landschap in de breedste zin van het woord. ISLA wordt gebruikt voor kennisoverdracht naar de opdrachtgever en betrokkenen, voor beter advies en bemiddeling bij complexe ruimtelijke processen.

Gerelateerde projecten:

items