De dorpsuitbreiding van Twello ligt tegen de landgoederen Achter ’t Holthuis en Hackfort/Veenhuis aan. De uitbreiding is in cultuurhistorische zin aangegrepen om van de twee gescheiden landgoederen een groot landgoed te maken, inclusief het nieuwe woongebied. De sportvelden zijn wel uitgeplaatst maar de motorclub, de scouting, de postduivenvereniging, tafeltennisclub en het kassencomplex voor verstandelijk gehandicapten zijn ongewijzigd opgenomen in de plannen. Alle bestaande beplanting is opgenomen in de nieuwe beplantingsstructuur. De ruimtelijke compositie bestaat uit een hergebruik, verlenging en interpretatie van de lanen, bossen en open velden in de beide landgoederen. De bossen zijn in dit geval gevuld met huizen. Het geheel is zodanig verweven dat de eigendomsgrenzen van de afzonderlijke landgoederen pas in tweede instantie waarneembaar zijn. De uitbreiding van Twello grenst aan het dal van de Fliert, een kleine gekanaliseerde beekloop parallel aan de IJssel. Gaandeweg het project Achter ‘t Holthuis is de ambitie voor het Fliertdal uitgegroeid tot een heel herinrichtingsplan ten gunste van natuur en recreatie. Het plan is links ingehaald door de tijd.
Bekeken wordt nu hoe de rechte begrenzing langs het dal landschappelijk interessanter gemaakt kan worden, de bereikbaarheid van de Fliert vanuit de landgoederen en het dorpshart beter kan worden gemaakt en de natuur aanpassingen veroorzaakt aan het bestaande plan. De studie sluit niet uit dat een woningbouwopgave deel van de oplossing kan zijn. De waterhuishouding van het plan is geheel ingebed in de ruimtelijke opzet. Het water van de wegen en de daken gaat via greppels naar de open velden. De openheid houdt stand door het simpele feit dat hier al het water wordt opgevangen en geïnfiltreerd. De open velden zijn ingericht voor de knoflookpad en kamsalamander, beschermde amfibiën; als zij er kunnen leven zijn de omstandigheden zo goed dat minder kritische soorten er zeker kunnen leven.
De groenstructuur van de wijk heeft drie schaalniveaus. De wegen zijn lanen. De bossfeer wordt overeind gehouden door de bosstroken tussen de kavels, vooraf ingeplant en in beheer bij de gemeente. De grenzen van de eigendommen zijn de hagen rondom en de greppels aan de straatzijden. De openbare ruimte is helemaal uitgewerkt door DS in samenwerking met de gemeente.
Voor de nieuwe bewoners is een bostuinbrochure gemaakt. Daarin staan ontwerpvoorbeelden en beplantingsvoorstellen waarmee de bosuitstraling kan worden gemaakt. Het doel is natuurlijk dat zodoende ook de tuinen mee helpen de bossfeer te maken. Elke koper krijgt een boom cadeau. In de kas voor verstandelijk gehandicapten zijn de planten te koop en op hun terrein zijn drie voorbeeldtuinen ingericht.
De beeldkwaliteit van de individueel te bouwen woningen is vastgelegd met twee regels. De hoekwoningen moeten onder architectuur gebouwd worden en de kleur van de baksteen van alle woningen is donkerder dan die van de kerk van Twello. De vormgeving is vrij. Wonderlijk is wel dat de eerste zeven individueel uitgegeven kavels woningen hebben met exact dezelfde architectuurstijl! In het gebied zijn drie apartementencomplexen op strategische lokaties. Voor elk complex zijn spelregels opgezet en voor elk wordt in de vorm van een meervoudige opgave het beste voorstel geselecteerd en gebouwd. Het eerste fraaie complex van de architecte Vera Yanovshtchinsky is inmiddels gebouwd.
Download: bostuinboekje.pdf
Download: bostuinboekje.pdf
Gerelateerde projecten: