World Forum

2005 - 2014

Het World Forum heeft een openbare ruimte waar alle puzzelstukjes in elkaar vallen: het thema, de rust en de duinachtige sfeer, ontworpen door DS.

Ontwerp herinrichting openbare ruimte

Het World Forum is de internationale zone van Den Haag met daarin gebouwen van verschillende internationale instellingen. Deze internationale instellingen werken samen aan een vreedzame en rechtvaardige wereld, vandaar dat Den Haag de “internationale stad van vrede en recht” wordt genoemd. In de internationale zone krijgt de inrichting en het beheer van de openbare ruimte extra aandacht en geld van de gemeente Den Haag. De verbindende openbare ruimte heeft als thema “vrede en recht” en is ontworpen door DS. Het ontwerp wordt nu gefaseerd uitgevoerd.

foto: Walter Herfst

Doel

De herinrichting van het World Forum is een samenwerking tussen Rijksgebouwendienst (Europol), gemeente Den Haag (musea) en ontwikkelaar TCN (congresgebouw World Forum, inmiddels ook gemeentebezit) met als doel een grenzeloze openbare ruimte van allure en formaat. De ruimte wordt streng beveiligd maar ziet er ontspannen uit. De ondergrond van de openbare ruimte bestaat uit een puzzel van parkeergarages en dito eigendomsgrenzen. Ook dit is niet zichtbaar.

Ontwerp
Op het World Forum wordt nagedacht over “vrede en recht”. De openbare ruimte voor de denkers in de aangrenzende gebouwen  is grenzeloos en zacht. Dit heeft een positieve invloed op hun denken. De gebogen middenlijn verbindt het Vredespaleis met het Joegoslaviëtribunaal (ICTY). Deze middenlijn is een lijn van vrede. Nelson Mandela loopt ter hoogte van het Omniveruum over de  lijn in de richting van het Vredespaleis. De lijn is  ’s nachts vanuit de lucht te zien door de rij lichtmasten. De zachtheid komt tot uitdrukking in de beplanting die refereert aan de duinen. Een beplanting die voedselrijk is waardoor de biodiversiteit groot is. De duinachtige sfeer sluit tevens aan bij het internationale imago van Den Haag – Groene stad aan zee. Het beplantingsplan is van Fred Booy.

foto: Walter Herfst

De bestrating is van graniet en is uitgevoerd in een patroon van verschillende maten stenen, van tegels tot keien. Het meubilair is eveneens van hetzelfde graniet. Door deze eenvoud met hoogwaardig materiaal ontstaat allure.

Details
Dit is niet zichtbaar, de openbare ruimte ligt er als een kleed overheen. De beveiligingsmaatregelen, zoals de banken in de trappartij, zijn integraal onderdeel van de inrichting geworden. Hierdoor kan er geen auto ongemerkt op het binnenterrein komen, laat staan dichtbij de gebouwen belanden
.

 

Gerelateerde projecten:

items