Eerst landschap, dan bebouwing. Na 100 jaar van isolement is Park Brederode weer onlosmakelijk onderdeel van het omringende landschap geworden.
DS werkte samen met ontwikkelaars Thunissen ontwikkeling bv en AM wonen bv (verenigd in Park Brederode cv), stedenbouwkundige Anna Vos, ingenieursbureau Haskoning (RHDHV), Copijn boomspecialisten bv en de gemeente Bloemendaal aan het uitwerken van het masterplan naar de uitvoering daarvan. Voor de individuele villa’s is een beoordelingscommissie opgezet, waarin Maike van Stiphout en Nico Zimmerman zitten.
Doel
De unieke landschappelijke situatie waarin Park Brederode ligt, biedt mogelijkheden en schept verplichtingen. DS werkt al meer dan 12 jaar aan Park Brederode, het park was jaren lang onderdeel van psychiatrisch ziekenhuis Meer en Berg. In het planproces is het landschap leidend gemaakt, zo konden bij de inrichting van het gebied de kwaliteiten worden geborgd en waar mogelijk worden versterkt.
Ontwerp
Het landschap waarin Park Brederode ligt is opgebouwd uit drie zones, min of meer parallel aan de kust. Aan de zeezijde liggen de hoge, jonge duinen met ondermeer het Brederodeduin, een van de hoogste jonge duinen. Aan de landzijde liggen de oude duinen met de bestaande en nieuwe villabuurten van Bloemendaal. Tussen beide duinenrijen ligt de strandvlakte, de waterrijke en relatief vlakke open zone. Het ontwerp versterkt de biodiversiteit van deze landschapstypen.
Het kunnen blijven doorgeven van de verhalen van de plek staat in het landschapsontwerp centraal. De aanwezige parken van L.P. Zocher en L.A. Springer c.s. waren belangrijk voor de vormgeving van het woongebied. Bestaande flora en fauna en nog oudere cultuurhistorische relicten vormden de ingrediënten voor het ontwerp. In nauwe samenwerking met historici, hydrologen, dendrologen en ecologen is het plan gemaakt. Gekozen is voor terughoudende vormgeving met veel aandacht voor de gelaagde geschiedenis. De grootste ruimtelijke verandering bestaat uit de aanleg van de beek en de verlenging van de duinen met duintenen waarop de villabuurt Duin&Beek is ontwikkeld.
Hoewel er ook dingen anders gaan dan gewenst, wordt alle inzet beloond nu blijkt dat dit gebied door de tijd heen steeds mooier en rijker wordt.
Details
Het Beeldkwaliteitsplan tezamen met de continue afstemming tussen de architecten en DS (samen zijn wij verantwoordelijk voor het totaalbeeld) bepaalt voor een groot deel het succes van het project. Waar in veel gevallen de villa’s ten koste gaan van hun omgeving, completeren ze in dit project het landschapsbeeld.
De oudste entree tot het park draagt de naam Park Brederode en heeft kolommen waarop de geschiedenis van het landschap is vastgelegd. Dit ontwerp is gemaakt door Theo Heldens.
Ontwerp: Theo Heldens
Gerelateerde projecten: