Een ziekenhuis middenin de natuur, dit heeft een positief effect op de genezing en is ontspannend voor personeel en bezoekers.
Het Meander Medisch Centrum is een gloednieuw ziekenhuis middenin een bos, alsof het altijd al zo is geweest. Het ziekenhuis is een voormalig kazerneterrein met veel (deels oude) bomen. Het is gebouwd in de groene lob van Amersfoort, aan de Grebbelinie waar rivier de Eem de stad uitstroomt. De locatie is eigendom van het Meander Medisch Centrum en grenst aan het Nationaal Park Arkenheen-Eemland.
Doel
Het bouwen van een ziekenhuis op een locatie zoals deze, zorgt voor een gezonde omgeving voor patiënten, personeel en bezoekers. Voor de vitaliteit van het gebied is het belangrijk om de verbinding tussen de stad en het landschap te behouden. De Grebbelinie is de verbinder voor mens, plant en dier. Ten slotte wordt op het terrein het hemelwater vastgehouden in de nieuwe waterpartij.
Ontwerp
Voordat de kanalisatie plaatsvond lag de Eem hier en nu is de Eemloop in het landschap teruggebracht en buffert ze het hemelwater. Ook de Grebbelinie is weer zichtbaar en leesbaar. Zo ontstaat een mooi wandelgebied voor patiënten, personeel en bezoekers. De biodiversiteit is toegenomen mede dankzij de bebouwing. Er zijn gierzwaluwkasten in de torens en vleermuiskasten in de muren. In het bos staan nu botanische bollen en de open plekken zijn ingezaaid met een bloemenmengsel. Er zijn voedselrijke binnentuinen en groene daken. Het parkeerterrein ligt verborgen onder een luifel met klimplanten.
Details
Aan de voorzijde is een lommerrijke entree gemaakt naar het grote ziekenhuis, door het opnemen van de houtwal in het houten dek. Daarnaast is voor dit project het behoud van zoveel mogelijk bomen tot dichtbij het gebouw van groot belang. Met name het behoud van 3 grote bomen dichtbij het gebouw. De gekapte bomen zijn gebruikt bij de constructie van de parkeergarage en in de revalidatietuin. En een gekapte boom is natuurlijkerwijs tot nestkast gemaakt, tot plezier van het personeel.