Tweeduizend jaar geschiedenis in je achtertuin: voor ons weten ze niets, achter ons weten ze alles.
Ruim drie eeuwen lang lag in wat nu Nederland is, de noordgrens van het Romeinse rijk. De grens, ook wel de Limes genoemd, verdeelde het huidige Nederland in tweeën. De grensweg, ook wel Limesweg genoemd, maakte deel uit van het geheel. Het was de belangrijkste heerweg die de castella langs de Limes met elkaar verbond. Deze weg ligt tegenwoordig in het hart van Europa, grotendeels verborgen in de bodem. Limes komt van het Latijns woord voor pad.
Wandeling
De Limesweg is het grootste archeologisch relict in Nederland en is vrijwel geheel verborgen in de ondergrond of verspoeld door rivieren. Om de geschiedenis van de weg in beeld te brengen, maakte DS een biografie. Hiervoor liep DS letterlijk over de Romeinse weg. Door het gehele tracé letterlijk te lopen door veld, sloot, bos, tuin en huis konden veel interessante portretten en verhalen vastgelegd worden. Na het bezoek van DS is de Limesweg voor de bewoners op de weg meer werkelijkheid geworden en heeft hun achtertuin een nieuwe dimensie gekregen.
Producten
Naar aanleiding van het verrichte veldwerk heeft is het boek Liesweg gemaakt, vormgegeven door Irma Boom. Het boek bevat gedetailleerde kaarten, GPS-coördinaten, foto’s, essays van archeologen, ontwerpers en historici, anekdotes van bewoners en onmisbaar feitenmateriaal voor wie in de toekomst met dit onzichtbare fenomeen te maken krijgen. De grens ligt immers deels in gebieden die in die herontwikkeld zullen worden.
Inmiddels is de weinig zichtbare Limes officieel voorgedragen als UNESCO Werelderfgoed. Aan de hand van het boek Limesweg, wordt het verhaal van de Limes aan een breed publiek verteld en wordt de onzichtbare Limesweg zichtbaar gemaakt.
DS heeft een Limes-straatbaksteen ontworpen, geproduceerd door Wienerberger. Deze is in de provincie Zuid-Holland gestraat waar de Limesweg de hedendaagse wegen kruist.
Het boek werd financieel mede mogelijk gemaakt door: Wienerberger BV (hoofdsponsor), Stimuleringsfonds voor Architectuur, op grond van de Regeling Projectsubsidie Belvedere, Programmabureau de LIMES, Projectbureau Belvedere, Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), VSBfonds, Kf Heinfonds en Toon Ebben boomkweker.
Het boek is te verkrijgen op bol.com