Eurojust Den Haag

2011 -

De omgeving Eurojust is zo ontworpen dat het landschap en de architectuur geheel in elkaar overlopen. Alleen zo kan de zware beveiliging niet domineren.

DS heeft in het team van Mecanoo Architecten en ingenieursbureau RHDHV, in opdracht van de Rijksgebouwendienst, de nieuwbouw voor het hoofdkantoor van Eurojust ontworpen. Het kantoor is gelegen naast het World Forum in de internationale zone in Den Haag. Deze zone is extreem goed bewaakt, maar dat oogt niet zo. Eurojust en omgeving zijn de voortzetting van het World Forum.

Ontwerp
Het ontwerp sluit aan op het concept voor de inrichting van het World Forum (zie project World Forum), deze openbare ruimte heeft als thema “vrede en recht”. Ondanks de strenge beveiliging ziet de ruimte er ontspannen uit. Het project is een mooi voorbeeld van het voor dit project kenmerkende samenspel tussen landschap en architectuur.

Ook hier is een duinsfeer gemaakt door de zachte glooingen en de beplantingskeuze in combinatie met de granieten bestrating en hetzelfde granieten meubilair. De biodiversiteit is door inheemse en in dit geval ook exotische plantenkeuze toegenomen. Het beplantingsplan is van Fred Booy.

Details
Vanuit de entreeruimte is de blikvanger de watermuur. Dit is een muur met planten waarover water in kleine stroompjes naar beneden valt. Dit huzarenstukje in constructie wordt op termijn een helemaal begroeide “rotswand”.

Gerelateerde projecten:

items