De Nesteljas

2010 - 2011

Mens en natuur groeien dichter naar elkaar toe. We willen niet alleen ín de natuur wonen, maar ook mét de natuur. Stel je voor: terwijl jij ’s avonds in bed ligt, zoeken ook je dierlijke buren een plekje om te slapen in de daarvoor gecreëerde ruimten in en rondom jouw huis.

De Nesteljas is een idee ontwikkeld door Maike van Stiphout en de architecten Monica Ketting en Daniëlle Huls. Het idee maakt deel uit van een verzameling ontwerpen voor prefab huisjes, gemaakt door de deelnemers aan een architectuurreis naar San Francisco onder leiding van Edwin Oostmeijer.

Doel
Dit project laat zien dat de opdracht om te ontwerpen voor mens en dier samen, verrassend leuke architectonische vondsten oplevert. Zo woon je samen met mussen, pimpelmezen of een mooie steenuil, een egel en een oeverzwaluw.

Beeld: Het weilandwonen en De Nesteljas

Ontwerp
Voor de energiezuinigheid van de woning, is de gevel vormgegeven als warme “donsjas”. Deze jas is gemaakt van houtskeletbouw en voorzien van een dikke isolatiedeken van schapenwol. De buitenlaag bestaat uit plaatmateriaal, hieruit zijn grote ronde gaten gespaard waar een rubber stop in zit. Deze stop kan verruild worden voor een rubberen nestkast.

Beeld: Het weilandwonen en De Nesteljas

Eventueel is er een mogelijkheid om de Nesteljas met “zakken” te bestellen. Deze op maat gemaakte zakken, zijn bedoeld voor dieren die meer ruimte nodig hebben. Zo is er in de zakken van de jas bijvoorbeeld slaapgelegenheid voor onder andere egeltjes.

Beeld: Het weilandwonen en De Nesteljas

 

items