De nieuwe fabriek van CONO kaasmakerij staat in de weilanden, in West Beemster. Het gebouw is te gast in het landschap, hoe ziet dat eruit?
Doel
Unesco Werelderfgoed De Beemster laat zien dat het vernieuwing toelaat, mits met zorg wordt omgegaan met het landschap. CONO kaasmakers heeft haar kaasmakerij op de naastgelegen kavel vernieuwd en vergroot, met respect voor het werelderfgoed. Onder leiding van architect Bastiaan Jongerius is met DS en ABT ingenieurs het masterplan gemaakt. Het plan is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) goedgekeurd. DS heeft de terreininrichting uitgewerkt tot het Voorlopig Ontwerp.
Ontwerp
Het fabriekscomplex met gebouwen, tanks en meer, is ontworpen tezamen met het landschap; architectuur en landschap vormen een eenheid. Het ontwerp voor de nieuwe kaasmakerij is verankerd in het kavelpatroon van de Beemster; een kavel voor de fabriek en een kavel voor voorzieningen. De fabriek staat met brede grasbermen, licht opgetild op het kavel. Het rommelige kavel met tal van voorzieningen is ingebed in een veld van “nuttige” gewassen, deze gewassen vergroten de biodiversiteit. De sloten zijn met ruim profiel in de oorspronkelijke situatie teruggebracht.
De fabriek staat aan de rand van het perfect verkavelde midden van De Beemster. Daarom is het oude fabrieksterrein omgevormd tot weiland. De draaiing in kavelrichting is (weer) zichtbaar. Dit is een uniek kenmerk van de Beemster. De fabriek ligt vrij in het middengebied en is zo ongemerkt geïntegreerd in het landschap. Het nieuwe gebouw geeft met haar 230 meter lengte, haar platheid, haar colonnade en de omliggende sloten een grote dieptewerking en lost op in de polder. Hierdoor voegt het langgerekte gebouw zich in de openheid en voegt het zich bij de landschapselementen zoals de heggen rond de fruitboom- en wijngaarden in de omgeving.
Detail
De oude fabriek wordt pas gesloopt als de kaas in de nieuwe fabriek hetzelfde smaakt, dit zal jaren duren. Daardoor zal het geschetste landschapsbeeld pas over enkele jaren zichtbaar zijn.
Inkijkexemplaar boek 230 meter kaas
Artikel ARC14 Architectuur over CONO Kaasmakerij