The butterfly effect – een ultralicht web over de weg

-

In het kader van de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ ontwikkelde het multidisciplinaire team van VenhoevenCS, DS landschapsarchitecten en Studio Solarix een verrassendvoorstel waarin het opwekken van schone energie op een ingenieuze en mooie manier wordt gecombineerd met het herstellen van verbindingen in de natuur en het beperken van geluidshinder. Het ontwerp voor een ultralicht web over de snelweg is niet alleen ontworpen voor de challenge-locatie aan de A67 ter hoogte van de Strabrechtse heide, maar is wereldwijd toepasbaar boven infrastructuur.Dit voorstel versterkt lokale ecosystemen op kleine schaal en heeft tegelijkertijd impact op een grootschalige aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: het Butterfly Effect!

Bekijk hier de video: https://vimeo.com/561782185

 ‘Het nadenken over duurzame energieopwekking in het landschap vraagt volgens ons om een nieuwe kijk op de wereld. We kijken niet alleen naar economische welvaart, maar naar een bredevorm van welvaart, waarin ook natuurlijke, menselijke, infrastructurele en sociale rijkdom meetellen.‘ – Cecilia Gross – VenhoevenCS architecture+urbanism

 

Insecten als vertrekpunt voor het ontwerp

VenhoevenCS, DS en Studio Solarix hebben hun gezamenlijke expertise, gedrevenheid en creativiteit ingezet om een hoopvol toekomstperspectief te verbeelden. Volgens hen is het voor de aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverliesbelangrijk om natuurinclusief te ontwerpen.Zij kozen de insecten als vertrekpunt voor hun ontwerp, want ‘alle kleine bee(s)tjes tellen mee’.

Deze kleine beestjes vormen een essentiële schakel in de natuur: 85% van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten. Door ter hoogte van de boomtoppen een overspanning over de snelweg te bouwen waarover kleine beestjes veilig oversteken, kunnen belangrijke verbindingen in de natuur worden hersteld.

Een snelweg vormt een enorme barrière in insectenbiotopen, de insecten overleven de werverlingen niet. Vlinders en andere kleine beestjes durvenbijvoorbeeld de snelweg pas over te steken als er een file staat.’ – Maike van Stiphout – DS landschapsarchitecten

 

‘Door deelname aan deze design challenge en de creatieve samenwerking is het belang van het behoud van biodiversiteit voor mij  duidelijker geworden. Waar wij als bedrijf vooral bezig waren met duurzaamheid, esthetiek en circulariteit is daar nu biodiversiteit bij gekomen.’ – Reinier Bosch – Studio Solarix

 

Dubbel ruimtegebruik boven de weg

Het ‘web over de weg’ biedt tegelijkertijd een enorm oppervlak voor het opwekken van schone energie.

De lichte overspanning met honingraatstructuur kan worden gevuld met materialen die zonne-energie opwekken. Het ragfijne web is modulair ontworpen om te kunnen groeien en evolueren met technische innovaties. Door de ruimte boven de weg op deze manier dubbel te gebruiken, gaat er minder landschap verloren aan het inrichten van velden vol zonnepanelen en daardoor biodiversiteitverlies.

 

Bomen als geluidsbuffer

De overspanning zorgt ervoor dat stikstof en fijnstof dichter bij de weg in de bodem terecht komen. Hierdoor verrijkt de grond langs de weg en kunnen hier bomen groeien. Een forse bosstrook vermindert het geluid in het achterliggende natuurgebied.

 

Esthetische ervaring

Mooie schaduwpatroon en variaties in kleuren en materialen zorgen voor een bijzondere ervaring tijdens het rijden.Het web kan uitgroeien tot een icoon voor de wijze waarop we met onze natuur willen omgaan.

 

‘dit ontwerp geeft een esthetische beleving die refereert aan insectenvleugels, spinnen en vlinders’– Angèle Reinders – Professor of Design of Sustainable Energy Systems

 

Partners gezocht voor pilot-project

Het verbinden van natuurlijke ecosystemen combineren met het opwekken van energie, is een principe dat wereldwijd kan worden toegepast. Niet alleen op de Strabrechtse heide, maar ook bij andere natuurgebieden of langs spoorwegen. Tijdens de online presentatie ontving The Butterfly Effect veel enthousiaste reacties van het expert-panel. VenhoevenCS, DS landschapsarchitecten en Studio Solarix zijn op zoek naar een gemotiveerde partner om eeneerste pilot-project te realiseren.

 

‘Dit web boven de weg biedt een oplossing voor het energievraagstuk dat op heel veel plaatsen toepasbaar is.’-Marco Bakermans – Planstudiemanager Rijkswaterstaat

 

Het ontwerp voor het Butterfly Effect is samen met vijf andere ontwerpen tentoongesteld voor het bezoekerscentrum Natuurpoort de Plaetse te Heeze en is daar tot 1 juli 2021 te bezichtigen. Daarna gaat de expositie op reis door Nederland.

 

link: artikel in stedenbouw en architectuur

10 items

23 mei 24

Faculteit ITC – Beste gebouw van het jaar!

ITC is een bijzondere faculteit aan de UTwente. Uit de hele wereld komen studenten en onderzoekers naar Enschede om te werken aan verduurzaming. De faculteit is voor hen een thuisadres, […]

23 mei 24

Faculteit ITC – Beste gebouw van het jaar!

ITC is een bijzondere faculteit aan de UTwente. Uit de hele wereld komen studenten en onderzoekers naar Enschede om te werken aan verduurzaming. De faculteit is voor hen een thuisadres, […]

25 apr 24

Fietsenstalling IJ-boulevard wint BNAprijs categorie leefbaarheid & sociale cohesie

De fietsenstalling achter het Centraal Station in Amsterdam wint de BNA prijs categorie leefbaarheid en sociale cohesie 2024. De nieuwe fietsenstalling IJboulevard fungeert als plug-in op het mobiliteitsknooppunt van Amsterdam […]

25 apr 24

Fietsenstalling IJ-boulevard wint BNAprijs categorie leefbaarheid & sociale cohesie

De fietsenstalling achter het Centraal Station in Amsterdam wint de BNA prijs categorie leefbaarheid en sociale cohesie 2024. De nieuwe fietsenstalling IJboulevard fungeert als plug-in op het mobiliteitsknooppunt van Amsterdam […]

16 feb 24

Polder Rijnenburg

Polder Rijnenburg is weer onderwerp van ontwikkeling. In 2007 hebben we in opdracht van de gemeente Utrecht, sectie Cultuurhistorie, een landschappelijke cultuurhistorische analyse gemaakt. Omdat het denken over de ontwikkeling van woningbouw in de polder Rijnenburg weer is gestart is nu de pdf op te vragen bij ons met een mail naar info@dsla.nl.

16 feb 24

Polder Rijnenburg

Polder Rijnenburg is weer onderwerp van ontwikkeling. In 2007 hebben we in opdracht van de gemeente Utrecht, sectie Cultuurhistorie, een landschappelijke cultuurhistorische analyse gemaakt. Omdat het denken over de ontwikkeling van woningbouw in de polder Rijnenburg weer is gestart is nu de pdf op te vragen bij ons met een mail naar info@dsla.nl.

24 sep 23

1e en 2e Gids voor Natuurinclusief Ontwerp

Waar wilde natuur in de stad voor sommigen een verademing is, wordt het door velen nog opgevat als verwaarlozing. Willen we het draagvlak voor een natuurinclusieve woonomgeving vergroten, dan moeten we op zoek naar de esthetiek van de verwildering; het thema van deze gids.

24 sep 23

1e en 2e Gids voor Natuurinclusief Ontwerp

Waar wilde natuur in de stad voor sommigen een verademing is, wordt het door velen nog opgevat als verwaarlozing. Willen we het draagvlak voor een natuurinclusieve woonomgeving vergroten, dan moeten we op zoek naar de esthetiek van de verwildering; het thema van deze gids.

26 mei 23

Polder Rijnenburg cultuurhistorische analyse

Polder Rijnenburg is weer onderwerp van ontwikkeling. In 2007 hebben we in opdracht van de gemeente Utrecht, sectie Cultuurhistorie, een landschappelijke cultuurhistorische analyse gemaakt. De pdf kan worden toegestuurd door een mail te sturen naar info@.

26 mei 23

Polder Rijnenburg cultuurhistorische analyse

Polder Rijnenburg is weer onderwerp van ontwikkeling. In 2007 hebben we in opdracht van de gemeente Utrecht, sectie Cultuurhistorie, een landschappelijke cultuurhistorische analyse gemaakt. De pdf kan worden toegestuurd door een mail te sturen naar info@.

01 jan 23

In 2023 vierde DS haar 30 jarig bestaan

DS is opgericht op 3 september 1993 door Bruno Doedens (D) en Maike van Stiphout (S). In die 3o jaar hebben veel leuke, slimme en getalenteerde collega’s DS mede vormgegeven. En […]

01 jan 23

In 2023 vierde DS haar 30 jarig bestaan

DS is opgericht op 3 september 1993 door Bruno Doedens (D) en Maike van Stiphout (S). In die 3o jaar hebben veel leuke, slimme en getalenteerde collega’s DS mede vormgegeven. En […]

22 dec 22

Patiotuinen ITC in aanleg

In het complex ITC (International institute for Geo-information Sciences, universiteit Twente Enschede) wordt hard gewerkt aan de aanleg van 3 binnentuinen, die elk een plantengemeenschap krijgen van een subtropische werelddeel naar ontwerp […]

22 dec 22

Patiotuinen ITC in aanleg

In het complex ITC (International institute for Geo-information Sciences, universiteit Twente Enschede) wordt hard gewerkt aan de aanleg van 3 binnentuinen, die elk een plantengemeenschap krijgen van een subtropische werelddeel naar ontwerp […]

15 dec 22
Unieke ligging en natuurinclusief bouwen

Start bouw Duin & Bosch complex

 De contouren van de 48 sociale huurappartementen op Duin & Bosch te Castricum worden nu echt zichtbaar. Dinsdagmiddag 6 december waren betrokken partijen aanwezig om de uitvoering te vieren.  Wat […]

15 dec 22
Unieke ligging en natuurinclusief bouwen

Start bouw Duin & Bosch complex

 De contouren van de 48 sociale huurappartementen op Duin & Bosch te Castricum worden nu echt zichtbaar. Dinsdagmiddag 6 december waren betrokken partijen aanwezig om de uitvoering te vieren.  Wat […]

05 sep 22

Ijboulevard – biohutten geplaatst

Vandaag werden op de funderingspalen van het Ijboulevard biohutten geplaatst – voorzieningen waar zich watervegetatie aan kan hechten en vissen in schuilen en paaien.

05 sep 22

Ijboulevard – biohutten geplaatst

Vandaag werden op de funderingspalen van het Ijboulevard biohutten geplaatst – voorzieningen waar zich watervegetatie aan kan hechten en vissen in schuilen en paaien.

18 jul 22

proto-Zoöp Zeeburg Sluisbuurt Amsterdam

In een groot en divers team, met de ontwerpers van Venhoevencs en DS en de gebiedsontwikkelaar AM ontwierpen we Zoöp Zeeburg. In dit natuurinclusieve gebouw wordt op drie assen de natuurinclusieve bouw verbeterd.

18 jul 22

proto-Zoöp Zeeburg Sluisbuurt Amsterdam

In een groot en divers team, met de ontwerpers van Venhoevencs en DS en de gebiedsontwikkelaar AM ontwierpen we Zoöp Zeeburg. In dit natuurinclusieve gebouw wordt op drie assen de natuurinclusieve bouw verbeterd.