In het interview met Corry Zoll van IJ-opener vertelt Maike van Stiphout over de specialisatie van DS – ontwerpen voor mens, plant en dier. Cruquiusweg was voor haar een piketpaal in het denken over natuur inclusief ontwikkelen en bouwen. De financiële crisis barstte los. Het masterplan voor Cruquiusweg werd gereduceerd tot een aantal spelregels, een planologisch experiment. De raad van Oost verzocht de wethouder om een adviesraad van omwonenden op te richten, onbezoldigd en onafhankelijk, die het experiment kritisch volgt. De 100 aangemelden eindigden al snel in 10 echt geinteresseerden. Met dit groepje volgde ze jaren de prille veranderingen.
De spelregels waren louter ruimtelijk, de ontwikkelaars werd geen maatschappelijke bijdrage of onderlinge solidariteit gevraagd. De buurtbewoners Maike van Stiphout en Renske van Veen van DS bedachten het initiatief voor natuur inclusief ontwikkelen en ontwerpen. Alle losse investeringen zouden daarmee uiteindelijk wèl toch tot een meerwaarde voor de stad kunnen leiden. Ivar Manuel, voorzitter stadsdeel Oost, en de projectleider Hester Ombre steunden ons initiatief.
En zoals het gaat met nieuwe ideeën – de eerste stapjes zijn kleine stapjes maar ze zijn wel gezet! Een groep studenten Academie van Bouwkunst, biologie Universiteit Leiden en Design Academy Eindhoven, heeft Cruquiusweg als onderzoeksgebied genomen in het onderzoek – Bouwen voor Biodiversiteit (2015, www.nexticity.nl) – . Dit onderzoek werd het vehikel om eigenaren en bouwers te inspireren en te informeren. Cruquiusweg geeft dankzij deze inspanningen nu ruimte aan mensen, planten en dieren.
Link: ij-opener