Korth Tielens en DS ontwierpen samen de visie op de inrichting van de openbare ruimte rondom het voormalig tankstation van Dudok in Groningen. Gryllus advies verzorgde de kostenraming.
We doen één stevige bouwkundige ingreep in het maaiveld, het amphitheater. Precies daar waar vroeger het Boterdiep in het Turfdiep uitkwam. We leggen een lange verblijfsvlonder op het water. En we transformeren de plek in een stadsruimte met meer natuur.
We geloven in de kracht van natuurrijke openbare ruimte. Wanneer je bewust bent van dat wat er groeit en leeft in je omgeving, wordt je gelukkiger en gezonder. Natuur helpt in het dempen van de stadse problemen zoals hittestress en wateroverlast. De kwaliteit van de leefomgeving gaat met meer biodiversiteit omhoog voor alles wat leeft.
We geloven ook dat deze plek alleen kan uitgroeien tot een nieuwe openbare trekker van formaat als de inrichting niet het gebruik dicteert maar uitnodigt tot gebruik. Door een sterke compositie, op land en op water, ontstaat een maximaal toegankelijk, gevarieerde hotspot voor buurt en stadse activiteiten.
We geloven ook dat de strategie voor de hele Diepenring de beleving van de waterlopen in de stad versterkt. Waardoor de stadjer weer een -dieptje om – kan doen. Dudok aan het Diep wordt de plek waar het water integraal onderdeel van de openbare ruimte is. We maken Dudok de hoofdrolspeler en moedigen het gebruik als centrale plek aan!
We werken graag met wat er is, wat beschikbaar is op de plek of elders kan worden hergebruikt. We verplanten de bomen liever dan dat we ze vervangen voor jonge sprieten. We maken de vlonder van 2e hands hout. Een keuze voor het materiaal is niet altijd een esthetishe keuze, soms ook een duurzame keuze.
jury oordeel: uitslag prijsvraag Dudok aan het Diep